Förfrågan: ITC söker ett Konsultteam för strategisk kartläggning och analys till Region Östergötland (12753)

12753 
ITC söker ett Konsultteam för strategisk kartläggning och analys till Region Östergötland
Stockholm Region
Victor Jakobsson 
victor.jakobsson@itcnetwork.se

 

Roller: Konsultteam

Bakgrund:
Region Östergötland har under 2024 jobbat med att ta fram en näringslivs- och innovationsstrategi för Östergötland. Implementering planeras med start i Q2 2025. Strategin har som syfte att visa på prioriterade områden för satsningar som kommer av det lagstadgade uppdraget kring det regionala utvecklingsansvaret. Det handlar i korthet om att Region Östergötland ska utföra ett ledarskap inom regional utveckling, dvs. att ange innehåll, avgränsningar och riktning för de insatser som ska leda till en hållbar regional utveckling. Detta ledarskap är något som det regionala innovations- och företagsfrämjande systemet förväntas förhålla sig till, exempelvis vid utveckling av ansökningar till offentligt finansierade projekt. Kopplat till detta är att Region Östergötland också årligen förvaltar ca. 25 MSEK i form av statliga medel som kan nyttjas i medfinansiering i just denna typ av projekt och där denna strategi kommer att utgöra utgångspunkten för prioritering av medel.

Näringslivs- och innovationsstrategin är indelad i fyra strategiska områden: Företagsutveckling, investering och etablering, kompetensförsörjning och innovation. Uppdraget har en tyngdpunkt inom området innovation, men analyserna kommer också att ha en koppling till företagsutveckling samt investering och etablering.

Behov som ligger till grund för uppdraget:
Den nya strategin innebär vissa förändringar i hur Region Östergötland tidigare jobbat inom området innovation och där organisation har ett behov av stöd kring framtagande av kunskapsunderlag som kan ligga till grund för prioriteringar och kraftsamlingar. Behoven är kopplade till för uppdraget följande två delmoment:

  • Bransch- och sektorsspecifika analyser
  • Utredning kring potential för klusterutveckling

Uppdraget:

Deluppdrag 1
Genom förändring och utveckling av varor, tjänster, processer och affärsmodeller kan samhällsutmaningar lösas. För att utveckla lösningar, kompetenser och förmågor krävs samarbete mellan näringslivsfrämjare, akademi, kommuner, myndigheter, företag och civilsamhälle. De behöver gemensamt ta sig an utmaningar ur ett systemperspektiv där lösningar kan handla om såväl teknikutveckling som infrastruktur, beteenden, kulturer, lagar och nya former av affärsmodeller. Genom ett sådant missionsdrivet arbetssätt kan aktörer gemensamt mobilisera och genomföra kraftsamlingar som möter näringslivets behov och samhällets utmaningar. I näringslivs- och innovationsstrategin kommer vissa branscher och sektorer att lyftas fram på ett tydligare sätt än i tidigare styrdokument, bland annat i det avseende att de har potential att ligga till grund för olika typer av kraftsamlingar eller flaggskeppsinitiativ. Det är projekt som vanligtvis har en större projektbudget än i normalfallet och där målet med insatserna är att åstadkomma transformation snarare än inkrementell förändring. Gemensamt för alla kraftsamlingar är att det i Östergötland finns små och stora företag, kluster och innovationsmiljöer samt forskning vid Linköpings universitet som kan bidra till Sveriges omställning. Samtidigt öppnar strategin upp för att genomföra fler kraftsamlingar som ännu inte har identifierats i syfte att adressera samhällsutmaningar och bidra till Sveriges omställning. De branscher och sektorer som bedöms kunna vara relevanta för denna typ av kraftsamlingar är:

  • Life science
  • Tillverkande industri (avgränsning till produktionsprocesser, effektivisering, hållbarhet samt digitalisering)
  • Livsmedelsförsörjning (avgränsning till primärproduktion och förädling)
  • Logistiksystem med fokus på drönare/flyg
  • Förädling av skoglig råvara (avgränsning till papper & massa, förpackning, hygien och sårvård)

Uppdraget handlar om att inom respektive område genomföra följande utredningsmoment:

  • Kartläggning av företag inom branschen
  • Kategorisering av företag inom branschen Kartläggning av det regionala stödsystemet inom branschen (kluster, innovationsmiljöer, akademi) och dess erbjudande till företag
  • Klassificera starka respektive svaga nischer inom branschen utifrån ett nationellt genomsnitt
  • Identifiera behov hos bolagen rörande innovation, kommersialisering och internationalisering Utreda potential/identifiera styrkor och komparativa fördelar för Östergötland att verka inom investering och etablering för respektive bransch, med fokus på utländska direktinvesteringar
  • Ge förslag på kraftsamlingar utifrån ovan nämnda områden utifrån de gap som finns mellan reella behov och erbjudande från innovationsstödsystemet.

Vad gäller metodik för analyserna så kan detta göras genom en kombination av ”skrivbordsanalys” med utgångspunkt från allmänt tillgänglig information samt djupintervjuer med enskilda aktörer/personer. Intervjuer är särskilt relevant inom punkt fem ovan kring bolagens behov. I detta fall bör konsulten genomföra 7-10 intervjuer per bransch/sektor. Huvuddelen av intervjuerna bör genomföras direkt med bolag medan någon/några kan genomföras med aktörer från exempelvis innovationsstödsystemet. Beställaren och utföraren ska gemensamt komma överens om vilka aktörer som ska intervjuas inom ramen för denna del av uppdraget samt de frågor som ligger till grund för intervjuerna.

Deluppdrag 2
Utredning kring potential för klusterutveckling Östergötland har idag lyckosamma klusterbildningar som exempelvis Innovative Materials Arena och Cleantech Östergötland/EbbePark. Klusterbildningar utgör en viktig komponent inom regional utveckling. De skapar dynamiska och innovativa miljöer där företag, institutioner och individer kan samarbeta och utbyta kunskap. Dessa geografiskt koncentrerade nätverk av företag och organisationer inom en viss bransch eller sektor möjliggör en ökad specialisering och effektiv resursanvändning.

Uppdraget avser att undersöka potential för nya klusterbildningar utifrån regionala förutsättningar där några förslag på områden och branscher att analysera närmare är:

  • Energi i Finspång
  • Plast i Motala
  • Hygien och förädling av bioråvara i Kisa
  • Life science • Eventuellt eget förslag från konsult. 

Analysen ska svara på:

  • Vilken potential har ovan nämnda möjliga klusterbildningar utifrån konsultens analys?
  • Finns det ytterligare potential kring klusterbildningar i Östergötland utöver de som omnämns i punktsats 1-4 i ovan?
  • Hur ser aktörerna själva på potential kring klusterutbildning (näringsliv, kommun, innovationsstödsystem samt eventuellt akademi)?
  • Vilka nytta ser de kring en eventuell klusterutveckling? Vilken typ av stöd ser de skulle vara nödvändiga för att en klusterutbildning skulle kunna etableras?
  • Hur skulle klusterbildningen kunna positioneras gentemot liknande klusterbildningar i Sverige? Hur skulle klusterbildningen kunna bidra till nya innovationer och ligga till grund för (utländska) etableringsförfrågningar?

Vad gäller metodik för analyserna så kan detta göras genom en kombination av ”skrivbordsanalys” med utgångspunkt från allmänt tillgänglig information samt djupintervjuer med enskilda aktörer/personer. Intervjuer är särskilt relevant inom punkterna 3-5 i avsnittet närmast ovan. I detta fall bör konsulten genomföra 7-10 intervjuer per bransch/sektor. Huvuddelen av intervjuerna bör genomföras direkt med bolag medan resterande intervjuer görs med aktörer inom kommun, innovationsstödssystemet och eventuellt med akademin. Beställaren och utföraren ska gemensamt komma överens om vilka aktörer som ska intervjuas inom ramen för denna del av uppdraget samt de frågor som ligger till grund för intervjuerna.

Leverans ska ske i form av en tillgänglighetsanpassad rapport utifrån Region Östergötland rutin samt en Powerpoint (PPT).

SKA- och BÖR-krav:

Skallkrav:
Konsultteamet ska tillsammans ha tidigare erfarenheter av utredningar med koppling till detta uppdragets innehåll och beskrivning, vilket ska styrkas genom inlämnande av CV för samtliga offererade projektledare/konsulter. Konsultteamet bör även ha kunskap och erfarenhet av de tre hållbarhetsaspekterna och då i synnerhet mångfald och jämställdhet (den tredje hållbarhetsaspekten är ekonomi). Projektledaren ska vara uppdragsledare under hela uppdragets genomförande och ansvara för uppdragets alla delar, leveranser och dialogen med Beställaren. Konsultteamet ska ha relevant kunskap och erfarenhet inom följande områden: 

  • Konsultområde 1: Innovationsledning (det vill säga att förstå ett innovationsstödssystems funktion och arbetssätt)
  • Konsultområde 2: Missionsdrivet arbetssätt utifrån ett triple helix-perspektiv
  • Konsultområde 3: Analys av företagsdata och genomförande av GAP-analyser
  • Konsultområde 4: Klusterkunskap (dess uppbyggnad och funktion)

Konsultteamets sammansättning, samt hur de erbjudna konsulterna uppfyller krav på kompetens och erfarenhet kommer att utvärderas och poängsättas.

Respektive offererad Konsults erfarenhet SKA framgå tydligt med hänvisning i bifogat CV.

Observera att ovan dokumentation och kompetens inte är kravställda för en enskild konsult, utan avses för konsultteamet som helhet.

Konsultteamet SKA till anbudet bifoga ifylld Referensintyg för ett (1) liknande uppdrag per konsultområde. Utöver CV påvisas här tidigare erfarenhet.

Referensintygen SKAvara specificerade för offererad konsult - Referensintyg som hänvisar till anbudsgivaren som organisation godkänns således inte.

Beskrivning av uppdragets genomförande SKA minst innehålla:

  • Tidplan
  • Metod och arbetssätt 

Inkommande genomförandebeskrivning ska vara maximalt fem (5) A4-sidor

Uppdragstid:
Total uppdragstid är 2025-05-01--2025-12-31. Om avtalets beräknade startdatum förskjuts så förskjuts även avtalets slutdatum på motsvarande sätt. Inga garantier avseende volym/omfattning kan lämnas.

Plats: Uppdraget sker helt digitalt och enligt överenskommelse mellan parterna.

Krav gällande implementeringsplan:
Leverantören ska inkomma med en implementeringsplan inom fjorton (14) arbetsdagar efter första uppstartsmöte med Beställaren om inte annat finns överenskommet.

Handlingar som ska ingå vid svar på förfrågan:

  • CV för konsult (Word-format)
  • Svar på SKA- och BÖR-krav (använd bifogad matchningsmall)
  • Timpris 

Lägg in dina kandidater i ITC Portal ASAP.

Utredare 
3 - Medior
Inga kompetenser specificerade
2025-05-01
2025-12-31
1 352 h
100%
×
Vänligen klicka på 'Ansök' om du är intresserad av detta uppdrag
Copyright © 2025, powered by