Förfrågan: ITC söker en konsult för Strategisk utveckling till Region Östergötland (12454)

12454 
ITC söker en konsult för Strategisk utveckling till Region Östergötland
South Sweden
Alex Fischer 
alex.fischer@itcnetwork.se

Roll:
Strategisk utvecklare

Bakgrund:
Östgötaleden är Sveriges längsta låglandsled på ca 150 mil och omfattar ca 120 etapper. Ledsystemet är sedan 1970/80-talet samordnat under ett gemensamt varumärke. Ledsträckningen har sedan dess utvecklats till att löpa genom alla 13 kommuner. Östgötaleden erbjuder vandring genom hela Östergötland varierade landskap, i en mängd olika naturtyper. Leden utgör därmed en värdefull infrastruktur för friluftsliv och naturturism i Östergötland. Leden korsar även många av Östergötlands naturreservat och leder därmed besökare till många av länets besöksvärda skyddade områden.

Region Östergötland är huvudman (Ledsamordnare) för Östgötaleden. Sedan flera år tillbaka finns struktur för samordning, rollfördelning och förvaltning av leden. Samverkan mellan region och kommuner är reglerat i en överenskommelse. Region Östergötland ansvarar för utveckling och samordning så att leden har en likartad standard och kvalitet genom alla berörda kommuner. Region Östergötland har även ansvar för information, kommunikation, marknadsföring och drift av Östgötaledens webbplats och digitala karta. Kommunerna (Ledansvariga) ska säkerställa underhåll och drift av sina respektive avsnitt. Kommunerna upprättar i sin tur avtal med föreningar angående översyn och skötsel. Det finns förnärvarande drygt 50 skötselföreningar (Ledpartners).
Sedan 2020 pågår kvalitetsförstärkning i samverkan mellan Region Östergötland och kommunerna avseende investeringar i den fysiska leden vägvisning /avståndsskyltar och information i form av etappkartor på startskyltar vid ledentréer, samt nya faciliteter i form av vindskydd och komposttoaletter. Kvalitetsförstärkningen finansieras med medel från Jordbruksverket och Region Östergötland och kommer att pågå till och med 2025. Under 2022- 2024 har ett arbete genomförts som syftat till att stärka organisationen och den strategiska kommunikationen med kommunerna kring vandringsleden. Nya styrdokument har tagits fram och ett arbete att skapa mer hållbara organisatoriska strukturer pågår. Projekten syftar till att anpassa arbetet med Östgötaleden i linje med nya nationella rekommendationer i Nationellt Ramverk för vandringsleder.

Uppdrag:
Baserat på ovanstående bakgrund behövs en förstärkning för att samordna projektinsatser och pågående utvecklingsprocesser: Det övergripande uppdraget syftar till att implementera nationella ramverket för vandringsleder i Östergötland och inbegriper följande:
• Medverka i samt avsluta och slutrapportera projekten Led Ut – Ledutveckling Östgötaleden samt Kvalitetshöjande insatser Östgötaleden till Tillväxtverket/Jordbruksverket.
• Ansvar för processen Kvalitetsstandard och nytt avtal med kommunerna.
• Medverka i och rapportera övriga pågående projekt och utvecklingsinsatser.
• Stöd till kommuner i samband med projektinsatser och drift.
• Kontakter med ledpartners och andra aktörer.
• Implementering av nytt kartsystem för Östgötaleden.
• Projekthantering natur och friluftsliv.
• Delar av uppdraget genomförs med stöd från övrig personal kopplade till Östgötaleden.


Omfattning och tidsplan:
Detta uppdrag avser en (1) konsult.
Uppdraget ska inledas 16 december 2024 och avslutas senast 14 november 2025.
Omfattningen motsvarar 10 mån (exkl. 1 månads semester)
Konsultuppdraget utgör 80 % tjänstgöring per vecka vilket motsvarar 132 tim/månad.

Förväntat resultat:
Uppdraget ska resultera i att Plan för implementering av nationella ramverket genomförs under 2025 inom ramen för de områden som där anges. Insatserna ska dokumenteras i en rapport i format PDF: Implementering av nationella ramverket 2025.
I samband med att rapport inlämnas ska denna presenteras för politiker och tjänstemän i beredning för kultur och friluftsliv. Presentationen inkluderas i uppdraget och sker vid fysiskt möte. Detta bokas in enligt överenskommelse med Beställaren.

Placering för uppdraget:
Uppdragets placering är fysiskt på plats Region Östergötlands lokaler i Linköping, alternativt i Norrköping ca 1 gång per vecka eller enligt överenskommelse med Beställaren. Uppdraget kommer även att utföras vid vissa tillfällen i kommuner i Östergötland.
Uppdraget utförs i fysiska möten och digitalt.

Skallkrav:
• Erfarenhet av att arbeta med liknande uppdrag
• Strategisk och operativ erfarenhet samt god kännedom om ledutveckling, organisation och regional/kommunal förvaltning/drift av vandringsleder
• Erfarenhet av arbete i politiskt styrd organisation
• Kunskap av framställande av tjänsteskrivelser och beslutsunderlag
• God förmåga att uttrycka sig i svenskt tal och skrift
• Kunskap om användning av metoder och processer som är mätbara och baserade på forskning
Konsultens erfarenhet ska framgå tydligt med hänvisning i anbudets bifogade CV.

Genomförandebeskrivning:

• Tidplan, det vill säga en övergripande tidplan där delmoment och ungefärlig tidsåtgång framgår (hur tid förläggs i uppdragets olika moment) samt förslag på tidpunkter för avstämning med beställaren

• Tydlig beskrivning av innehåll, metod och arbetssätt i de olika delmomenten och hur de förhåller sig till varandra samt krav på eventuella dataleveranser/material från beställaren och som inte finns listade som underlag

• Beskrivning av hur metoden uppfyller projektbeskrivningens syfte

Inkommande genomförandebeskrivning ska vara maximalt fem (6) A4-sidor. Utvärderas som skallkrav.


Pris:
Fast pris
Tekniker 
3 - Medior
Inga kompetenser specificerade
2024-12-16
2025-11-14
1 536 h
80%
×
Vänligen klicka på 'Ansök' om du är intresserad av detta uppdrag
Copyright © 2024, powered by