Förfrågan: ITC söker Konsult för fallstudier och analys till RE:Source (12120)

12120 
ITC söker Konsult för fallstudier och analys till RE:Source
Stockholm Region
Ulrika Landström 
ulrika.landstrom@itcnetwork.se
076-191 28 38


Roll/uppdrag:
Konsultstöd för fallstudier och analys av hur ökad resurseffektivitet och cirkularitet kan uppnås och mätas i fyra branscher.


Om RE:Source
Det strategiska innovationsprogrammet RE:Source startade 2016 och leds av RISE. RE:Source finansieras av Energimyndigheten, Vinnova och Formas och leds av ett programkontor och en styrelse.

RE:Source verkar inom innovationsområdet ”hållbar materialanvändning” och syftar till att uppnå lösningar som bidrar till att jordens resurser nyttjas effektivt och inom planetens gränser samt säkra och rättvisa sociala förhållanden i förbindelse med materialanvändning.

Läs mer om RE:Source på https://resource-sip.se/


Bakgrund

RE:Source har låtit genomföra;
- en nationell analys av vilka resurser som används i Sverige nationellt; Circularity Gap Report Sweden, 2022.
Länk till rapporten: https://resource-sip.se/app/uploads/2022/06/Forstudie-om-resurskartlaggning-i-foretag-20230303.pdf
- en studie om mätning av resursanvändning i företag inspirerad av Energikartläggningar; Förstudie om resurskartläggning i företag, 2023.

I början av 2024 driver även RE:Source ett projekt med dialogmöten om hur olika sektorer ser på möjligheterna att de ska bli mer resurseffektiva inspirerat av förslagen i den nationella analysen samt ett projekt om regional mätning av resurseffektivitet. RE:Source deltar samtidigt i ett projekt som kartlägger hur svenska företag arbetar med resurseffektivisering. Dessa tre projekt avslutas under våren och kommer kunna ge underlag för detta projekt.

För att bygga vidare på dessa tidigare projekt avser RE:Source upphandla stöd för genomförande av ett uppdrag med fokus på att identifiera, beskriva och kommunicera hur ett urval av ledande företag i fyra centrala branscher arbetar för att bli mer resurseffektiva.

I den nationella analysen lyftes sju olika områden som beskriver behov och önskemål i samhället. Detta projekt fokuserar på fyra av dem;
1. Bostäder och infrastruktur
2. Mobilitet
3. Tillverkade varor – inklusive textilier
4. Kommunikation baserad på Informations och Kommunikationsteknologi

Uppdragsbeskrivning:
RE:Source ska under 2024 genomföra ett projekt som sammanställer och kommunicerar hur ett urval av ledande företag i fyra centrala branscher arbetar för att bli mer resurseffektiva. Arbetet ska beskrivas utifrån de fyra typstrategierna som definierats av Bocken et al. (2016):
• Smala flöden – använd mindre,
• Långsamma flöden – använd längre,
• Återskapa flöden – gör rent,
• Återflöden – använd igen

Även hur företagen arbetar med mål och nyckeltal ska beskrivas. De utvalda fyra branscherna representerar ungefär två tredjedelar av materialkonsumtionen i Sverige, enligt Circularity Gap Report Sweden (2022).
Projektet ska även uppskatta betydelsen av införandet av de ledande företagens metoder för en ökad cirkularitet på nationell nivå samt relatera Sveriges materialanvändning till andra länders. Syftet är att inspirera till fler praktiska och effektiva insatser och höja målsättningen inom näringslivet och den offentliga styrningen.

RE:Source avser att anlita externt stöd för att tillsammans med resurser från programkontoret genomföra projektet. Den externa uppdragstagaren ska främst kartlägga och dokumentera hur ledande företag inom de fyra utvalda branscher arbetar med att minska sin resursanvändning och vilka mätetal de använder, dvs del 1 av rapporten som detta projekt ska leda till. I uppdraget ingår även att stödja analysen och dokumentationen av den, vilket utgör del 2.

Mål och leverans
Den externa uppdragstagaren ska främst kartlägga och dokumentera hur ledande företag inom de fyra utvalda branscherna arbetar med att minska sin resursanvändning och vilka mätetal de använder, dvs del 1 av rapporten. I uppdraget ingår även att stödja analysen och dokumentationen av den, vilket utgör del 2.
Projektet ska resultera i en rapport och en presentation med fallstudier som på ett pedagogiskt och populärvetenskapligt vis besvarar följande frågor;

Del 1 – fallstudier och rekommendationer
• Hur arbetar de 1-3 företag, inom 4 utvalda branscher, som är ledande när det gäller att minska sin resursanvändning och vilka mätetal använder de?
• Vilka grundläggande strategier och mätetal bedömer de att de kommer att använda under de närmaste 5 åren? Vilka rekommendationer kan ges till andra företag i de aktuella branscherna och fungera som riktlinjer för respektive bransch samt generellt i näringslivet?

Del 2 – analys
• Vad skulle det innebära för Sveriges resursanvändning om dessa företags arbetssätt blev standard inom respektive bransch?
• Hur påverkas förutsättningarna för företagens arbete med resurseffektivisering av nya och kommande rapporteringskrav bl a från EU samt av standarder för CE?
• Hur står sig Sverige jämfört med andra länder när det gäller resursanvändning enligt i första hand nationella så kallade Circularity Gap Reports?
• Hur bör RE:Source gå vidare under 2024-27 baserat på projektets slutsatser?


Målgrupp
Redovisningen av resultaten i del 1 ska fungera som inspiration och underlag för anställda i företag, politiker, och myndigheter som arbetar med att effektivisera resursanvändningen i det svenska näringslivet.
Del 2 ska även fungera som stöd för RE:Source styrelse och programkontor för utformning av strategier och projekt under den avslutande programperioden.

Krav och förväntningar
De som svarar på upphandlingen tar utifrån ramarna som ges i anbudsförfrågan själva fram ett förslag på projektupplägg som de förmedlar i anbudet. Det är upp till de svarande att eventuellt lägga till och utveckla innehållet för att tillföra ytterligare värde men uppdraget ska som minst leverera det som beskrivs under ”Mål och leverans”.
Svaret på upphandlingen kan vara skrivet på svenska och eftersom projektets primära målgrupper är svenska aktörer skall alla leveranser och slutrapportering göras på svenska. Kommunikation inom projektet kan ske på både svenska och engelska.
Den absoluta tyngdpunkten för uppdraget ligger i kommunikationen av befintlig kunskap och ingen ny kunskap förväntas genereras. För att kunna förmedla de komplexa sammanhangen krävs även ämneskunskap. Vi efterfrågar därför en kombination av relevant kommunikationskompetens och ämneskunskap.


Kompetenskrav
SKA-krav:
• Anbud SKA innehålla CV, max 1 sida/person

Genomförandeplan:
Konsulten SKA göra en Genomförandeplan på hur de kan tänka sig att uppdraget ska genomföras för att matcha RE:Source önskemål och krav.
• Tidsplan
• Upplägg för genomförandet gentemot uppdragsbeskrivningen


Referensuppdrag:
Konsulten SKA lämna en (1) referens (tre (3) referensuppdrag är meriterande) från tidigare liknande uppdrag som är utfört de senaste åren där det framgår följande:
• Uppdragsgivare samt kontaktuppgifter till referent
• Beskrivning av uppdrag (tidsperiod, arbetsuppgifter, leverans).


Handlingar som skall ingå vid svar på förfrågan
• CV för konsulten, max 1 sida
• Svar på SKA-krav (använd bifogad matchningsmall)
• Genomförandeplan
• Referensuppdrag (1 st), (tre (3) referensuppdrag är meriterande)
• Fastpris

Period:
Tidsperiod för uppdraget: 2024-05-06 – 2024-10-01


Omfattning
Uppdraget ska utföras enligt vad som anges i uppdragsbeskrivningen.
Uppdraget genomförs hybrid/remote. Uppdraget är inte bundet till en speciell ort.

• Svara med en välskriven CV som matchar kravbild och svara på de olika SKA-kraven, genomförandeplan samt referensuppdrag, lägg in underlag/offert i ITC’s portal
• Sista svarsdag 2024-04-30


ITC Network är sedan april 2024 ramavtalsleverantör till RISE - RISE Research Institutes of Sweden AB

Övrig 
4 - Senior
Inga kompetenser specificerade
2024-05-06
2024-10-01
385 000 Fastpris
0%

Vänligen låt oss veta om ni är intresserade

Copyright © 2024, powered by